Egészségpénztár

Egészségpénztári tájékoztató

Termékeinket megvásárolhatja az Egészségpénztárak támogatásával!
Üzletünkben az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

 • Vitamin egészségpénztár
 • Tempo egészségpénztár
 • Patika egészségpénztár
 • Medicina egészségpénztár
 • Prémium egészségpénztár
 • MKB egészségpénztár
 • OTP egészségpénztár
 • Vasutas egészségpénztár

Nálunk bármely Egészségpénztár tagjaként vásárolhat a forgalmazott fitness gépekből, sportszerekből. A 2007. június 1-jétől hatályba lépett jogszabály szerint a sportszerek elszámolhatóak lettek szerződéskötés nélkül is. Ez azt jelenti, hogy ha Ön nem találja meg cégünket (Hayranfitness KFT) az Egészségpénztár listájában, akkor is elszámolható a tranzakció. Kérjük, hogy a biztonság érdekében érdeklődjön az Egészségpénztáránál.

Figyelem! 2007. június 1-jétől a sporteszköz vásárlása ADÓKÖTELES szolgáltatásnak minősül. Ez alól csak a Polar pulzusmérő órák képvisel kivételt, ezek teljes mértékben elszámolhatóak. A Táplálékkiegészítő termékek NEM SZÁMOLHATÓAK el egészségpénztári vásárlásra.
Az egészségpénztárakon keresztül elszámolható sporteszköz vásárlásánál és bérlésénél általános szabály, hogy kizárólag aktív, nem versenyszerű testmozgást segítő sporteszközök vásárolhatók, illetve bérelhetők bármely kereskedelmi egységben. Sporteszköznek minősülnek a sporttevékenység során a testi épséget közvetlenül védő, kiegészítő, speciális védőeszközök is.

 

Mit jelent ez? 

Az adóköteles életmódjavító szolgáltatások körébe tartozó szolgáltatások igénybe vétele esetén a pénztártagnak az összevont adóalapba tartozó jövedelme keletkezik és SZJA fizetési kötelezettség terheli.

A Pénztár az adóköteles életmódjavító egészségpénztári szolgáltatásokra vonatkozó készpénzfizetési számla ellenértékét akkor téríti meg a Pénztártag részére, ha a Pénztártag ezt a “Nyilatkozat életmódjavító szolgáltatások igénybevételére” elnevezésű nyomtatványon írásban kéri. A nyilatkozat visszavonásig érvényes, a már elszámolt, kifizetett számlák tekintetében nem módosítható. Adóköteles életmódjavító szolgáltatás ellenértékének Pénztártag részére történő kifizetése esetén az Egészségpénztár levonja a hatályos jogszabályok szerint megállapított személyi jövedelemadó- előleget, és az SZJA-val csökkentett összeget utalja át a tag felé. Kártyás (telefonos zárolással történő) vásárlás esetén, ha a Pénztártag nem rendelkezik a számla kifizetésének időpontjában érvényes nyilatkozattal, a Pénztár negyedévente egy alkalommal levélben felhívja figyelmét az életmódjavító szolgáltatás adókötelezettségére. A Pénztártagnak lehetősége van megküldeni nyilatkozatát az adóköteles igénybevételhez, vagy 15 napon belül a szolgáltatás ellenértékét visszatéríteni. Visszatérítés esetében adófizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Életmódjavító szolgáltatás egészségkártyás igénybevétele esetén a Pénztártagnak SZJA előleg befizetési kötelezettsége is van, melyet az adóelőleg fizetési szabályok szerint az Adóhivatal felé negyedévente kell rendezzen. Az adófizetési kötelezettség akkor is a Pénztártagot terheli, ha a szolgáltatást közeli hozzátartozója vette igénybe.

 

Egészségpénztári vásárlás menete:

A kiválasztott termékről egészségpénztári számlát tudunk kiállítani. A megrendelés folyamatában a számlázási adatokhoz, vagy a megjegyzés rovatba kell feltüntetni azokat az adatokat melyet az egészségpénztár szükségesnek tart. (Kérjük, hogy a pontos adatokkal kapcsolatban tájékozódjon az aktuális egészségpénztára ügyfélszolgálatánál.) Pl. vevő neve-címe, vagy Ep. neve-címe, vagy tagkód.

A számlát a termék szállításakor kapja kézhez, ezt az EP. a benyújtást követően általában 5-10 nap alatt írja jóvá a vásárlónak.

Példa az egészségpénztár használatára

Tegyük fel, hogy egy Édesanya (pénztártag) szeretne gyermekének a közelgő születésnapjára venni egy biciklit. El is megy egy sportboltba, hogy megnézze a kínálatot és talál egy nagyon szépet, ami 46.000 forintba kerül. Elgondolkodik azon, hogy hogyan tudja kifizetni a kerékpár árát. Fizethet készpénzzel, bankkártyával, vagy egészségpénztári kártyájával is. Igen ám, de nem meri az egészségpénztári kártyáját használni, hiszen tudja, hogy ebben az esetben adóköteles jövedelme keletkezik a vásárlást követően. És miért is akarna bárki még egyszer adózni a már egyébként is adózott jövedelme után, amennyiben egyéni befizetés keretében került a pénz a számlájára!?

Miközben gondolkodik, észreveszi, hogy van egy felírat nagy betűkkel a kasszánál: „Egészségpénztári tagoknak 10%-oskedvezmény minden termékre”. Mindjárt rá is kérdez az eladónál, ahol kivételesen tisztában vannak az elszámolási szabályokkal és készségesen tájékoztatják az Édesanyát a felmerülő költségekkel kapcsolatosan és közösen kiszámolják a felmerülő költségeket és a megtakarításokat és így az alábbi táblázatot és egyenleget kapják:

 • Ahhoz, hogy 41.400 (46.000 mínusz a 10% kedvezmény) forint jóváírásra kerüljön, az Édesanya számlájára 45.000 forintot kell befizetnie egyénileg a saját egészségszámlájára. (Adott Pénztárban 92% íródik jóvá a számláján és 8% a pénztár működési költségeire kerül levonásra).
 • Az egyénileg befizetett 45.000 forint után 20%-os adó-visszatérítést érvényesíthet az Édesanya az adott évben megfizetett adójára, mert más befizetése (se egészségpénztári, se nyugdíj) nem történt még. Ez 9.000 Ft.
 • Az Édesanyának a jövő évi adóbevallásában be kell fizetnie a vásárlás bruttósított (27%-kal növelt) értékének 16%-át, azaz 8.412 forintot (41.400*1,27*0,16).

Ez számokban így néz ki:

Bicikli ára  41.400 Ft
45.000 Ft befizetés után érvényesíthető adó-visszatérítés  -9.000 Ft
Fizetendő Szja az adóköteles vásárlás után*  8.412 Ft
Egyenleg 40.812 Ft

* A 2012. évi szja szabályok alapján az egészségpénztári szolgáltatások után a személyi jövedelemadó mértéke 2.424.000 Ft összjövedelemig 16%, az azt meghaladó összjövedelem esetén az adóalap-kiegészítéssel (ún. szuperbruttósítással: jövedelem*27%) növelt jövedelem 16%-a. Fenti példa az utóbbit szemlélteti.

A számok azt mutatják, hogy összességében a 41.400 forintos kerékpár az Édesanyának 40.812 forintjában került, azaz a 10%-os kedvezményen túlmenően is még 588 forintot megtakarított. Igaz ugyan, hogy az adó-visszatérítést csak a következő évben az adóbevallás benyújtásakor kapja meg az Édesanya és még többletfeladata is lesz, hiszen az adóbevallásban plusz sort is ki kell majd töltenie, de végül mégiscsak boldog a gyermek, és boldog az Édesanya is.

forrás: OTP Bank

Egészségpénztár partnereink:

OTP Egészségpénztár

Weboldal: https://www.otppenztarak.hu/

MKB Egészségpénztár

Weboldal: https://www.mkbep.hu/

Patika Egészségpénztár

Medicina Egészségpénztár

Weboldal: http://www.medicinapenztar.hu/

Prémium Egészségpénztár

Tempo Egészségpénztár

Weboldal: https://www.egeszsegpenztar.hu/

Vasutas Egészségpénztár

Vit Vitamin Egészségpénztár

Weboldal: https://www.vitaminep.hu/