A ping pong jótékony hatása egészségünkre

Az asztalitenisz vagy, ahogy mindenki ismeri ping pong, egy viszonylag könnyen elsajátítható sport. Számos jótékony hatása van egészségünkre.

Egy sport kicsiknek és nagyoknak

A pingpong egyszerűnek tűnő sport, alapjait elsajátítani bárki képes ám igazán magas szinten űzni, csak sok éves gyakorlással lehet. Akár otthon, akár a gyereket beíratva pingpong edzésre megtanulható. Egyszerűséget bizonyítja az is, hogy elég hozzá egy labda és egy vagy két ütő, illetve, ha otthon játszunk érdemes persze egy minőségi asztalt is beszerezni. . Ajánlott mindenkinek, aki komolyabban gondolja ezt a sportot, beszereznie egy jó minőségű ütőt. Ez manapság nem egyszerű, mivel a piacon számos, olcsó, de rossz minőségű ütő van.

A szabályok szerint minden játszma 11 pontig megy, 2 pontonként szervacserével. A végén az nyer, aki 3 játszmában győzedelmeskedik.

Az asztaliteniszt az úgynevezett lifetime sportok közé is szokás sorolni, mivel a 6 évestől 101 évesig mindenki játssza.

Jó, de miért is olyan hasznos ez a sport ?

Versenyeket egyaránt rendeznek az egészen fiatal gyerekeknek és 80 évesnél idősebbeknek is egyaránt. A legidősebb játékos 101 éves, és köszöni szépen, nagyon jól érzi magát.

Ami nem is csoda, hiszen a pingpong nagyon összetett játék, ha jobban megnézzük. Asztaliteniszezés közben több érzékszervünk és agyunk több területe is aktívan, összehangoltan dolgozik a siker érdekében.

Kezdjük ott, hogy az apró labda megfogása, feldobása majd elütése fejleszti a kéz és a szem koordinációt, amit más néven finom motoros készségnek is neveznek. Aztán a labda fogadásakor azagynak ki kell számolnia annak ívét, ami a kognitív funkciókat fejleszti emellett persze a villámgyorsan mozgó labdát észre is kell venni és az ütőt a megfelelő irányba mozdítani, ami a robbanékonyságot és a mozdulatgyorsaságot veszi igénybe. Fontos még, hogy a pingpong a taktikai képességeinket is megdolgoztatja. Ugye célunk úgy és oda ütni a gyorsan mozgó labdát ahonnan az ellenfél nem tudja vissza adni. Emellett a taktika kivitelezése is sokszor komoly kihívást jelent, főleg ha az ember egy erős ellenféllel találja magát szembe. Mindezeket összegezve látható, hogy ez a játék komoly állóképességet és szellemi frissességet igényel, hiszen nem ritkák a hosszú labdamenetek és mérkőzések sem. Az izomzatot is megdolgoztatja. Erősiti a láb izmait, hiszen az asztal mögött, a labda fogadásakor ide oda mozogva a combizmok jelentős igénybevételnek vannak kitéve. Mindemellett a felsőtestet is erősiti az izmokat és az ízületeket is. És mindezek mellett a szociális készségeket is fejlesztik a csapat társakkal és az ellenfelekkel való kapcsolat teremtessél.

A pingpong egyetlen hátránya, hogy nagyon igénybe veszi az ízületeket. Terheli a csuklót, hiszen sok mozdulatot kell csuklóból indítani. Fiataloknak viszont kiváló stressz oldó. Tökéletesen levezethetők a fölös energiák

Miért játszák az idősek is?

Időseknél terápiás céllal alkalmazzák, az időskori demencia, és Alzheimer-kór kezelésében és megelőzésében. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres asztaliteniszezés 5 évvel képes késleltetni az Alzheimer betegség kialakulását.

A demenciával vagy Alzheimer-kórral élőknél a hipokampusz a vizsgálatok szerint egyre kisebb. Az asztalitenisz, mint rendszeres tevékenység serkenti a vérkeringést így növeli az agyba jutó vér mennyiségét, és serkenti annak működését. Alzheimeres betegeknél kimutatható, hogy az agy e területe folyamatosan csökken, de megfelelő stimulációval ez lassítható.
A pingpong fentebb felsorolt jótékony tulajdonságai, mint a fizikai aktivitás, a térbeli készségek és kognitív funkciók aktív igénybevétele valamint a szociális kapcsolatok mind fiatalító hatásúak.
Segítségével újra egy csapathoz tartozhatnak mindeközben vidáman, szórakozva sportolhatnak.

Összegezve, a pingpong egy nagyszerű sport, legyél akár fiatal akár korosodó, ha egy igazán hasznos sportot keresel ez a megfelelő számodra. Tekintsd meg ping pong asztal kínálatunkat a webáruházunkban!