Jó ötlet otthonra billiárd asztalt venni?

A legtöbb ember első találkozása a billiárddal vagy a televízión keresztül történik, vagy személyesen, egy kocsmában, pubban vagy nyaraláskor a szállodában. A tévében nézve a profikat sokszor nagyon egyszerűnek tűnhet ez a remek játék. A billiárdra is, mint sok más sportra igaz, hogy megtanulni játszani nagyon egyszerű, de a profi szintet elérni nagyon nehéz és rengeteg gyakorlást igényel.

 

Történeti áttekintés

A billiárd hódító útját, a kutatások szerint nagyjából a 15. század környékén kezdhette meg Angliában és Francia országban. Természetesen, mint sok más korai sport, ez is először a nemesek kiváltsága volt. A korabeli szalonok és kávéházak vendégei, az arisztokrata főnemesség hamar elunta, a sima kávézást és teázást, éppen ezért valami izgalmasabb elfoglaltságot kerestek. Kezdetben ilyenek voltak a sakk vagy épp a különböző kártyajátékok. Idővel ezek is unalmassá váltak, mivel nem voltak elég látványosak. Igy tehát kellett valami izgalmas, látványos és persze hangos játék.  Ekkoriban alakultak ki az első verziói az asztali biliárdnak, persze ezek eszköz készletükben és szabályaikban nagyon eltértek a mai billiárdtól.  A 18. századra a biliárd a mindennapok szórakozásává vált az átlagemberek körében is.

A ma is használt szabályok, és eszközök, mint például a dákók csak a 19. században alakultak ki.

Idővel a kávéházak is felfigyeltek arra, mennyire jövedelmező számukra ez a sport ezért sorra vásárolták és állítottak fel az asztalokat boltjaikban. Olyannyira népszerű sport lett a billiárd, hogy a hatósági engedélyek is a biliárdhoz kapcsolódtak. Szinte már kötelező kellék lett a játékasztal, hiszen csak bizonyos számú asztal felállítása után nevezhették a kávémérő helyet „kávéháznak”. Sőt bizonyos szám elérése után már használhatta a tulajdonos a „Nagykávéház” elnevezést, ami szélesebb körben való ismertséget és elismertséget, magasabb árszintet jelentett sok más kedvező, a bevételt növelő szolgáltatás mellett.

A játék népszerűségé magával hozta az első bajnokságokat is. Erre Angliában került sor először 1870-ben.

Mivel a játék a Brit gyarmatokon is nagyon népszerű volt. Ezért eshetett úgy, hogy a snookert, a biliárd játékok királyát végül Indiában találta ki egy ott állomásozó, brit katonatiszt: Neville Chamberlain 1875-ben, amit 1900-ban a Biliárd Szövetség hivatalossá nyilvánította.

A Snooker és a billiárd egyéb formáinak népszerűségé töretlen maradt, és máig is rengeteg helyen űzhetők. Ma az úgynevezett kocsma sportok közé sorolják a billiárdot. Több verzióját is játszák a billiárdnak. Ezek a:

  • Pool-billiárd
  • A már említett Snooker
  • A karambol billiárd
  • És a Rex.

 

És mire figyeljünk, ha otthonra vennénk asztalt?

Nos, aki úgy dönt, hogy otthon szeretné tovább csiszolni tudását, vagy éppen épülő „pasi barlangját” szeretné feldobni egy stílusos biliárdasztallal, ma már nagyon sok gyártó és megoldás közül válogathat.

Nyilván, ha versenyekre készülnénk fel, komolyan véve a sportot, annak mindenképpen egy, a televízió adásokban is sokat látott versenyasztalra lesz szüksége. Ám nem mindegy mit szeretnénk játszani,hiszen a különböző játékok más és más kialakitású asztalt igényelnek.

A karambol asztalon nincsenek lyukak! A játék lényege az egyes golyók egymáshoz koccanásából adódik. Ezek játékterület szélén található párnázott falak sarkaitól mérve 2,84-szer 1,42 méteresek. Itt a méret béli eltérés maximum 5 milliméter lehet, míg a magasság tekintetében akár 75 és 80 centiméter is megengedett.

A legnagyobb asztal a Snookerhez kell (ebből a piacon több méret is kapható). A standard asztal mérete pontosan 3569mm-szer 1778mm, vagyis igen csak nagy a helyigényé és ehhez még hozzá kell venni a kényelmes lökéshez és asztal körüli mozgáshoz körülbelül két métert. Magasságát tekintve 85-87 centiméter az átlag.

 

A legismertebb és legnépszerűbb asztalok, a poolasztalok. A pool biliárdnál van 7 csikós és 7 teli golyó illetve egy fekete és egy fehér. Az asztal 4 sarkában illetve két oldalon középen úgynevezett zsebek (lyukak) vannak, és ide kell letenni a golyókat. Alapvetően 7, 8 és 9 lábas poolasztalokat lehet kapni, amelyek 2,1-től 2,7 méter hosszúságig terjedhetnek. A versenyasztalok 9 lábasak, míg a 7-8 lábú asztalokat a szórakozó helyeken alkalmazzák inkább.

 

Mivel a minőséget nagyon sok dolog befolyásolhatja, a posztó minőségétől és feszességétől kezdve, az asztallap minőségéig. Az oldalfal peremei sem mindegy milyen magasságban érik a vissza pattanó golyót. Sok történet hallható arról is, hogy valaki otthon kezd bele az asztal építésbe. Nos, ezek minősége a sok pontos mérés és apró részlet miatt és használhatósága igen csak ingadozó ezért érdemes inkább készen vásárolni. Nézd meg, hogy milyen billiárd asztalokkal rendelkezünk és válaszd ki a neked legjobban tetszőt!